Kości

kosci_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Ból nóg

Tytuł:Ból nóg
Autor:Adam
23.2.2011, 09:59
Hej! Mam dopiero 19 lat, chodzę jeszcze do szkoły, ale zauważyłem, że od dłuższego czasu strasznie bolą mnie nogi. Zwykle od kolan w dół, chociaż czasami wyżej też. Zazwyczaj ból jest silny, jakby rwiący i dotyczy tej części przy kościach. Zauważyłem, że bardzo często pojawia się on rano lub wtedy, gdy są zmiany pogody na zimne lub pada na dworze (jest duża wilgotność powietrza). Czy to świadczy o jakiejś chorobie? Czy to są oznaki jakiegoś reumatyzmu? Zawsze mi się wydawało, że ta choroba dotyczy starszych osób...

Autor:Łukasz
23.2.2011, 14:53
To, że masz dopiero 19 lat nie wyklucza prawdopodobieństwa, że chorujesz na reumatyzm, co na podstawie tego co napisałeś można wywnioskować. Moim zdaniem powinieneś iść z tym problemem albo do lekarza rodzinnego lub od razu do reumatologa i rozpocząć właściwą kurację. Nie ma po co cierpieć bez powodu.

Autor:AGA21
24.2.2011, 08:43
Hejka! Podobne bóle zaczęły sie u mnie pojawiać gdy miałam 17 lat. Lekarz powiedział, że są to zmiany reumatoidalne. Gdy to usłyszałam też byłam w szoku, ponieważ zawsze uważałam, że taka choroba dotyczy jedynie osób starszych. Od tamtego czasu minęły 4 lata- cały czas chodzę na odpowiednią rehabilitację, masaże i biorę środki przeciwbólowe. Chociaż z tych ostatnich biorę coraz mniej, ponieważ niedawno zdecydowałam się na akupunkturę. Oczywiście specjalne maści mam cały czas przy sobie. Zimą niestety muszę nosić grube ciepłe rajstopy, spodnie (o spódniczkach w tym okresie mogę zapomnieć :( ). Niekiedy konieczne są również bandaże. Podejrzewam, że też będziesz musiał zacząć odpowiednie leczenie u reumatologa. Pozdrawiam

Autor:Andrzej_Warszawa
24.2.2011, 13:00
Witam! Ja też kiedyś miałem podobną sytuację: strasznie bolały mnie nogi. Tylko, że u mnie lekarz wykrył jakiś stan zapalny i musiałem brać Pyralginę, ponieważ ma ona działanie przeciwzapalne. Po kilku dniach stosowania wszystko przeszło i teraz wszystko jest ok.

Autor:Radziu
25.2.2011, 09:32
No cóż kolego, Twoje objawy wyraźnie wskazują na jakieś zmiany reumatoidalne. Musisz, więc iść do lekarza i rozpocząć właściwe leczenie. Nie będziesz mieć łatwo.

Autor:Betty
25.2.2011, 11:18
Czeka Cię seria badań i długotrwałe leczenie, bo to najprawdopodobniej reumatyzm i leki przeciwbólowe nie przyniosą Ci ulgi na dłuższy okres czasu.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest mniejsze: kałuża czy morze?

kosci_ciekawostki

Ciekawostki

Złamania

złamania są zazwyczaj rezultatem gwałtownego działania siły zewnętrznej, która przekracza wytrzymałość kości. Granica tej wytrzymałość bywa czasem jeszcze niższa, jest tak w przypadkach kiedy człowiek jest w okresie wzrostu albo w podeszłym wieku, jak również wskutek zbyt małej ilości wapnia w organizmie.

Czy wiesz, że...

Chirurgia estetyczna w ciągu ostatnich kilkunastu lat zdobyła ogromną popularność. Wynika to głównie z obecnej mody, kanonów piękna. Teraz podstawą jakiegokolwiek sukcesu jest młody, zdrowy oraz atrakcyjny wygląd.

Polecamy

Chirurgia plastyczna
Chirurgia plastyczna zajmuje się korygowaniem korektą defektów ciała, leczeniem wrodzonych wad, skutków różnego typu urazów, blizn pooperacyjnych, a nawet wypadków. Operacje plastyczne mogą być mniej lub bardziej skomplikowane, zależy to przede wszystkim od rodzaju zabiegu.

Leczenie przeciwbólowe to podstawowy element opieki okołooperacyjnej, a jego skuteczność w znacznym stopniu stanowi kryterium jakości odczuwanej przez chorego. Analgetyki nieopioidowe, w tym metamizoli paracetamol, są uznanymi elementami analgezji multimodalnej w leczeniu bólu pooperacyjnego, a ich zastosowanie pozwala zmniejszyć dawki opioidów o 40% do 50%. Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Pyralgina jest zaliczana do niesteroidowych leków o działaniu przeciwzapalnym, które w swoim składzie mają metamizol sodowy.